Ada üzerine konumlanan Le Cabanon, Rick Joy Architects tarafından kullanıcılarına mahremiyet ve dinginlik sunan bir tatil evi olarak tasarlanıyor. Doğal kıyı şeridinin bir uzantısı olarak düşünülen bu üç yatak odalı aile evi, hem kontrast hem de uyum oluşturarak bağlamının doğal bir parçasıymış gibi inşa ediliyor.

Yapı, denize çok yakın bir noktada konumlanıyor.
Yapı, denize çok yakın bir noktada konumlanıyor.

Çok parçalı bir kompleks şeklinde tasarlanan yapıya, yol hizasından bakıldığında kıyı şeridinin doğal unsuruymuş gibi bir görünüm veriliyor. Proje, Turks ve Caicos takımadalarındaki bir ada olan Providenciales’in güneybatı kıyısında yer alıyor. Yumurta kabuğu beyazı rengine sahip olan yapı, suyun parlak turkuaz yansımasıyla kontrast oluşturuyor. Bununla birlikte mimarlık ekibi; doğru oranda yeşillik, yeterli açıklık ve uygun malzeme gibi bağlamdan bazı unsurları kullanarak yapının programatik ve hacimsel özelliklerini çevreyle birbirine bağlıyor.

Blokların yerleşimi ve açıklıklar, güneş ışığının yeterli miktarda yapıya girmesini sağlıyor.
Blokların yerleşimi ve açıklıklar, güneş ışığının yeterli miktarda yapıya girmesini sağlıyor.
Yapıda farklı çatı stilleri kullanılıyor.
Yapıda farklı çatı stilleri kullanılıyor.

Kübik hacimlerin ve minimalist estetiğin modernist bir yorumu olarak karşımıza çıkan bloklar, yapıyı oluşturuyor. Bloklar; özel ve kamusal alan olmak üzere merkezi bir teras etrafında kümeleniyor. Teras, batıdaki özel yaşam alanları ile doğuda yer alan oturma, yemek alanı ve mutfak arasında bağlantı görevi görüyor. Uzun ince bir hacim olan bu bağlantı sokağa karşı yerleşerek evin geri kalanını sokaktaki gürültüden ve hareketten ayırıyor. Bu hacim yalnızca birkaç küçük kare pencereyle delinerek hem iç mekanlarda mahremiyeti sağlıyor hem de güneşin ısısından ve ışığından yapıyı koruyor. Tasarımdaki büyük cam açıklıklar ise, öğleden sonraki güneşin girmesini önlemek için duvar kalınlığının iç tarafına doğru yerleştiriliyor.

Yapıya geniş bir maun kapıdan giriş yapılıyor.
Yapıya geniş bir maun kapıdan giriş yapılıyor.
Tasarım, yapıyı sokaktan ayırıyor.
Tasarım, yapıyı sokaktan ayırıyor.

Mutfak ve yemek alanı, ne tam içeriye ne de tam dışarıya konumlandırılarak okyanus manzarasına karşı hakimiyet sağlıyor. Bununla birlikte oturma ve yemek alanı, diğer düz çatılı bloklardan farklı olarak tek katlı bir çatı şeklinde tasarlanıyor ve merkezi bir alanda yer alıyor. Mekan, ana terasa ve küçük bir verandaya açılarak yarı-dış mekan işlevi görüyor.

Koridorlar arasındaki mesafe rüzgarın hafif esintili bir şekilde geçmesine izin veriyor.
Koridorlar arasındaki mesafe rüzgarın hafif esintili bir şekilde geçmesine izin veriyor.
Yapının her mekanında manzara hakimiyetine önem veriliyor.
Yapının her mekanında manzara hakimiyetine önem veriliyor.

Eğimli çatı, estetik olmasının yanında odadaki ısıtılmış havayı çeken ve hafif bir hava akışı sağlayan açılabilir üçgen bir pencere görevi görüyor. Her alanda sağlanan çapraz havalandırma, termal kütle kullanımı ve gölgeleme unsurları klima ihtiyacını ortadan kaldırarak pasif soğuma sağlıyor. Bununla birlikte ana terasın altındaki su toplamak için tasarlanan büyük sarnıç ve çatının bütün düz kısımlarına monte edilen fotovoltaik paneller, yapının sürdürülebilirliğiniarttırıyor.

Mahremiyet istenen odalarda dar açıklıklar tasarlanıyor.
Mahremiyet istenen odalarda dar açıklıklar tasarlanıyor.
Geçişin daha esnek olduğu mekanlar.
Geçişin daha esnek olduğu mekanlar.

Ortak alanlar, yapının dış alanlarıyla tamamen bütünleşiyor. Yatak odaları ise çok daha içe dönük, manzaradan kaçınan alanlardan oluşuyor. Bununla birlikte iç mekandaki çiçek tomurcuklarına benzetilen sarkıt lambalar ve okyanus esintisinde hafifçe dalgalanan keten perdeler, Zen ambiyansını daha da güçlendirerek kullanıcıların geçirdiği sosyal bir günün sonunda dinlenebilecekleri ideal bir yaşam alanı oluşturuyor.

Geniş açıklıklar, ferah bir ortam oluşmasını sağlıyor.
Geniş açıklıklar, ferah bir ortam oluşmasını sağlıyor.
İç mekanda doğal renkler kullanılıyor.
İç mekanda doğal renkler kullanılıyor.

Yumurta kabuğu beyazından oluşan beton duvarların gri zemin şapıyla oluşturduğu minimalist uyum; kapılarda, pencerelerde ve tavanlarda bulunan maunun egzotik sıcaklığıyla birleşiyor. Bu birliktelik aynı zamanda kumlu koyları ve kıyıları çevreleyen bitki örtüsünü lirik bir şekilde yansıtıyor. Teras havuzu, denizin masmavi suyuyla görsel olarak birleşerek kullanıcılara manzaranın tadını çıkartabilecekleri bir mekan sunuyor.

Yapı, loş bir şekilde aydınlatılıyor.
Yapı, loş bir şekilde aydınlatılıyor.
Tasarım, kıyı şeridi boyunca devam ediyor.
Tasarım, kıyı şeridi boyunca devam ediyor.

Koridorlar ve birbirini takip eden beton duvarlar, her bir alanın görsel bütünlüğü farklı bir şekilde ön plana çıkarıyor. Bu görselliğin yanında gökyüzünü çerçeveleyen etkileyici sığ görüş açıları da sunuyor. Son olarak yapı, inşaat ekibi tarafından eğitilen yerel inşaatçılar tarafından inşa ediliyor. Duvarlarda yerel kaynaklı kum ve agrega kullanılarak inşaat malzemeleri ithal etme ihtiyacı en aza indiriliyor.

Yapı planı.
Yapı planı.
Yapı kesiti.
Yapı kesiti.
ProjeLe Cabanon
YeriTurksve Caicos Takım adaları
MimarıRick Joy Architects
Baş mimarıRick Joy, Gustavo Ramirez
Brüt inşaat alanı292m²
Tamamlanma yılı2017
Yapı malzemeleriMaun ahşap, beton, taş